Muziek

MAGNIFIEKE KOORWERKEN

Het vocaal ensemble Canticum Novum uit Leeuwarden, onder leiding van Jannie de Groot, voert zo de Heer wil op 29 maart a.s. in de Lutherse Kerk in Leeuwarden een programma uit met een handvol magnifieke koorwerken.

Magnifiek wil in dit geval vooral zeggen dat het programma omarmd wordt door het Magnificat, de Lofzang van Maria. Met het prachtige Magnificat van Pachelbel wordt het programma geopend.  Een lofzang bij de geboorte van Jezus, het begin van zijn reddende werk dat zijn hoogtepunt vindt in zijn lijden.

De verlossing uit dood en verdriet staat ook centraal in het hoopvolle In te Domine Speravivan Buxtehude, in het plechtige Komm, Jesu, Komm van Bachs voorganger in Leipzig Johann Schelle, en in het indrukwekkende begrafenismotet van J.S. Bach zelf, Ich Lasse Dich Nicht.

Het concert sluit af met de prachtige Missa in Tempore Quadragesimae (Mis voor de veertigdagentijd) van Michael Haydn. Bijzonder in die mis (naast de vele fraaie, beeldende muziek) is dat in het Credo bij de woorden ‘Ik geloof een heilige, algemene, christelijke kerk’ Haydn door de sopranen de melodie van het Magnificat laat zingen. Stof tot nadenken, en stof tot genieten.

Aan het concert wordt meegewerkt door organist Roelof van Luit en celliste Mathilde van Wijnen. Het concert wordt een dag later in Steenwijk herhaald.

Magnifieke koorwerken door Canticum Novum o.l.v. Jannie de Groot m.m.v. Roelof van Luit en Mathilde van Wijnen.

29 maart: Leeuwarden, Lutherse Kerk
30 maart: Steenwijk, Kleine Kerk

Aanvang beide keren 20.00 uur, toegang € 10,00 (inclusief koffie of thee).

(33)